Архив

Категории

24 май! Празникът в рисунките на учениците от 1 и 2 клас!

24 май е един от най-светлите български национални празници. Празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата.

Празникът на буквите е специална дата за всички нас. И без значение къде се намира , човек трябва да пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този светъл майски ден.И сърцето да трепне при химна „Върви, народе възродени“….

Въпреки извънредната ситуация, въпреки социалната изолация…..

Не можем да изолираме полета на духа…..

Учениците от  1 и 2 клас  направиха своите рисунки за празника, а Алина Димитрова- учител в ЦДО /занималнята / – подреди техните творби във фоайето на училището.

Обръщение към родителите

Уважаеми родители,

Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.

Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.

Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.

Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.

Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици.

Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и други, при което на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения.

Един от положителните резултати на дигитализацията е подобреният обмен на информация между учители и родители. Тя позволява да се засилят процесите на двупосочна комуникация, което ще подобри взаимоотношенията между семействата и училището, ще внесе повече разбиране и толерантност.

За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:

  • Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;
  • Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;
  • Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;
  • Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;

Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:

  • Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
  • Насърчавайте детето да бъде активно.
  • Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
  • Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ
  • Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
  • Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

 

Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето.

Бъдете здрави!

 

Нино Великов- Директор на ОУ „Патриарх Евтимий“

и

Педагогически колектив на ОУ“ Патриарх Евтимий“

Отбелязахме 147 години от гибелта на Васил Левски

Днес България се прекланя пред трагичната гибел на Апостола на свободата- Васил Левски!

И учениците от нашето училище отдадоха своята почит към големия син на Родината ,  жертвал своята сила и живота си в името на свободата.

 

ОУ “Патриарх Евтимий” чества своя патронен празник

С тържествен концерт  учениците от ОУ “Патриарх Евтимий” честваха своя патронен празник.

Във фоайето на училището бе направена изложба с рисунки, които учениците са сътворили в часовете по изобразително изкуство. В тържествената утрин на 20 януари  момичетата и момчетата от начален  и прогимназиален курс рецитираха стихове, посветени на Евтимий Търновски. Звучаха стихотворения , възхвала на родината и училището. А участниците в групата за факултативно изучаване на песни и танци, както и участниците в групата за занимания по интереси “Бит и традиции” пяха фолклорни и училищни песни, извиха  кръшни хора.

 

Нашите ученици с призови награди от коледен конкурс

С ентусиазъм и много старание учениците от  началните класове на нашето училище участваха в конкурса за изработване на сурвакници, обявен от НЧ“ Напредък 1871“- гр. Никопол.

И резултатите са налице: призовите 1,2 и трето място са за нашите ученици, изработили със сръчните си ръце най-красивите сурвачки. А за победителите има и награди!

Първо място и голямата награда – сувенир – снежен човек  получи Тунч Тунчаев от 2 клас

Второ място  и  прекрасен коледен пакет грабна Теди Иваницова от 1 клас

Трето място и коледен сувенир получи  Алекси Алексиев от 2 клас.

За всички участници имаше  коледни пакети с лакомства.

Коледно тържество в Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование –гр. Плевен

В края на миналата седмица ученици със СОП / специални образователни потребности/ под ръководството на ресурсния учител г-жа Десислава Георгиева участваха в коледното тържество в  Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование- гр. Плевен. Момичетата и момчетата се срещнаха с връстници от други училища и бързо намериха нови приятели. С желание участваха в програмата и се изявиха на сцената. А очите им заблестяха от удоволствие, когато получиха своите коледни подаръци.

Участие в националната седмица на четенето – 9-13 декември 2019

И тази година учениците от нашето училище се включиха с различни дейности в седмицата на четенето.

За децата от детската градина  11 декември беше интересен ден, който се превърна в  празник. Учениците от 4 и 5 клас гостуваха на малчуганите и им прочетоха любими свои приказки и литературни творби. Диана ги запозна с басните на Езоп,Камен  прочете “Дядо и ряпа”,Александър- народната приказка”Кой каквото прави, на себе си го прави,”аВалери развесели всички  с приказки за Хитър Петър.Никола  прочете най-дългата приказка-“Наводнение в гората ” от Савина Попова. Малките момичета и момчета  поздравиха  големите ученици с драматизация – омагьосаната приказка за “Дядовата ръкавичка”

На 12. декември в часовете по БЕЛ учениците от училището посетиха библиотеката на НЧ „Съгласие 1907“ с. Новачене и се запознаха с библиотечния фонд. Разгледаха  книги, събрани във фонда в различни етапи от съществуването на библиотеката.

Прочетоха на глас откъси от различни книжки от детската секция на библиотеката.

Снимки от тържеството може да видите тук:

 

 

 

 

Постъпка на наш ученик, достойна за уважение!

 

В училището получихме писмо , в което благодарна жителка на с. Дебово разказа за достойната постъпка на нашия ученик Силвано Стефанов. Преди няколко дни жената е изгубила портмонето си с над 300 лева.  Силвано го намерил и веднага занесъл портмонето и парите в кметството на селото. Петнадесет минути след това парите са върнати  на собственичката.

„ Благодаря на семейството и на Вас, неговите учители, които засяхте семенцата на честност, доблест и доброта в сърцето на това дете .Постъпката на Силвано е достойна за уважение и подражание. Надявам се, че в училището има и други деца като Силвано. Вярвам, че те ще пораснат и станат достойни граждани на Родината ни”.”- споделя в писмото си  трогната жена.

 

Тържествено откриване на учебната 2019 – 2020 година

Основно училище „Патриарх Евтимий”  посрещна отново своите малки и големи момичета и момчета. Развълнувани учители, ученици и родители се поздравяваха по случай началото на новата учебна година.Но най-вълнуващ е този ден за тези, които за пръв път са в училище- първокласниците.

Тържеството започна с издигане на българския трибагреник, който е символ на величието и силата на българския народ.

Бъдещите  първокласници и техните по- големи приятели – петокласниците рецитираха стихчета за училището, знанието и книгите.

Директорът на училището- г-н Великов тържествено откри учебната 2019-2020 година.

Съобщение  относно    Проект BG05M2OP001-2.011 „Подкрепа за успех“

Съобщение
относно
  Проект BG05M2OP001-2.011 „Подкрепа за успех“
В основно училище “Патриарх Евтимий” бяха сформирани 6 групи по проекта:
І  клас – БЕЛ
ІІ клас- Математика
ІІІ, ІV и VІ клас- БЕЛ
VІІ клас – Математика.
Планираните дейности по проекта са изпълнени до приключване на учебните занятия.