Архив

Категории

Тържествено отбелязахме Деня на народните будители

Учениците от ОУ” Патриарх Евтимий ” отбелязаха Деня на народните будители  тържество във фоайето на училището и с участие в интерактивен урок ” Хилядолетната България” на Искрен Красимиров – режисьор, актьор и писател,който ни гостува по покана на Читалището в Новачене. Господин Красимиров успя да превърне  деня в урок по  родолюбие и да трогне сърцата на нашите деца.

 

 

Урок на открито- наблюдавахме частичното слънчево затъмнение

С интерес към природния феномен бе белязан днешният ден. Учениците с въодушевление наблюдаваха частичното слънчево затъмнение   с телескоп и специален филтър за наблюдение, с които училището разполага.

Честита, здрава и успешна да е новата 2022/2023 учебна година!

И отново е септември! И с нови сили и вдъхновение започва учебната година! Най- вълнуващ е денят за най- малките, първокласниците, които с трепет прекрачват прага на училището. С тържествена програма малките момичета и момчета бяха посрещнати в училище.

Да си пожелаем спокойна, успешна и присъствена учебна година!

 

Предстоящо обучение

Сертифицирана образователна програма ” Съвременно образование” – Заповед номер  РД-09-207/21.01.2017 на МОН.

Тема на обучението: ” Работа в екип”

Място на провеждане: хотел ” Сън палас”, Слънчев бряг

Период на провеждане: 02.07-04.07.2022

Наименование на обучителната организация: ” Център за съвременно образование”

Брой участници: 4

 

Наши ученици с призови места в конкурс за детска рисунка

За поредна година учениците от нашето училище участваха в традиционния конкурс за детска рисунка “С очите си видях бедата”, организиран от дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен. Конкурсът е включен в националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката.

Диана Пантилеева грабна 1 място и грамота, а

Полина Илиева спечели 3 място и грамота . Творбите им са класирани за участие в националния кръг на конкурса.

Браво, момичета!

Гордеем се с вашите успехи!

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

Ученици, учители, децата от детската градина и техните учители,служители на Кметство с. Новачене, читалищни дейци, работници от ЧТПК” Марен” днес  поднесоха венци на паметника на загиналите от Новачене във войните за национално обединение; сведоха глави пред подвига на нашите предци.

 

 

Тържествено отбелязване на 24 май в училище

24 май! Паметна дата- ден, в който отдаваме почит на буквите, на духовния полет на човека към светлината на словото , към знанието и книгите. На този ден звучи тъй българското : „Напред! Народността не пада там ,дето знаньето живей“.

Всяка година сърцата ни се разтуптяват от умиление и възторг. И пеем песни, и стихове рецитираме за прослава на Първоучителите- Светите братя Кирил и Методий!

Пъстро, тържествено и вдъхновено бе тържеството тази година/ И нищо, че бе със закъснение! !/

Този ден е ден и на равносметка- За участниците в общинския и областния кръг на олимпиадите бяха раздадени награди- книги. А учениците с отлични резултати от учебния процес получиха емблема „Отличник“- награда за упоритостта при овладяването на знанията.

Учениците от първи, втори, трети и четвърти клас, подготвени от класните си ръководители,пяха и рецитираха стихове,посветени на празника. Участниците във факултативно изучаване на фолклорни песни и танци извиха кръшни хора. . Децата от детската градина също бяха подготвили своите изпълнения и участваха в концерта. А изпълненията на певческата група при Читалището и Духовата музика на Новачене подсилиха доброто настроение. Изненада бе организираната възстановка на българска сватба, изпълнена от учениците от прогимназиален курс под ръководството на г-жа Кирова.

  

Празник на буквите

В празнично украсената стая на 1 клас днес е по-особен ден. Днес е празникът на буквите.

„Вече съм грамотен! Мога да чета! „- Това с гордост казаха първокласниците на своите родители. И го доказа като четоха и записваха буквички , срички и кратки текстове . За положения труд, за старанието да покажат своите знания, класната ръководителка Велка Цветкова награди  своите първокласници с вкусна торта във формата на книга. А от родителите си децата получиха истинска книга, за да бъдат все така примерни и ученолюбиви.

Отбелязваме Деня на Земята

Днес учениците от нашето училище отбелязаха Деня на Земята .

Във фоайето на училището бяха изложени рисунки по темата, сътворени  в часовете по изобразително изкуство. Интерес събудиха изготвените  мултимедийни презентации с факти за Празника на Земята, за изчезващи животински и растителни видове в света и в България.

Учениците от 1 клас и участниците във факултативни часове по музика изпълниха песни за нашия дом- Земята.

Организирана бе викторина – за учениците от 1,2,3,4, 5 и 6 клас имаше въпроси от предмета „Човекът и природата“, а за седмокласниците имаше по-трудни въпроси от изучавания предмет „Биология“. За успешно отговорилите ученици имаше награди.

„Походът на книгите“- среща с писателката Теодора Маринова

Учениците от 5,6 и 7 клас се включиха в кампанията „Походът на книгите“, организирана от Асоциация „Българска книга“ с основна цел да повишава и насърчава интереса на децата към четенето и книгите.

Всяка книга започва с писател. Неговата фантазия ни кара да натъжаваме, да се радваме, да разсъждаваме, да мислим.

Писателката, с която се срещнаха учениците днес в залата на Народно читалище „Съгласие-1907“ -с. Новачене ,Теодора Маринова, автор на книгата „Да обичаш“ , е възпитаничка на нашето училище. Тя упорито работи, за да сбъдне мечтата си- да сътвори и издаде книга. Младата писателка сподели тайни от творческия процес и разказа за това, как се създава и издава книга книга, прочете избрани страници от книгата, в които се говори за най- ценното в живота на човека- семейството , приятелството и приятелите.

В рамките на кампанията се провеждат различни инициативи, като една от тях е „Известни българи четат на деца“ обичани и популярни личности в България прочитат откъси от любими детски книги. Теодора Маринова прочете на учениците своята любима детска творба „Приказка за Неволята“. Ученици също прочетоха част от любими приказки.

Обстановката беше тържествена, а учениците слушаха с интерес.