Архив

Категории

Отново на училище!

15 септември е празник за най-малките ученици- първокласниците, тези, които с трепет и вълнение пристъпват през  прага на училището. Има нещо особено в този ден. Той събира в едно безгрижието на младостта и опита на мъдростта. Празник е , защото посвещаваме  този  ден на тържеството на духа и знанието.

И тази година нашето училище посрещна с отворени обятия най- голямото си богатство – децата!

Скъпи ученици, родители и учители,

да си пожелаем здрава, спокойна и успешна да е новата учебна 2021/2022 година!

Мили първокласници,

бъдете упорити и смело стъпвайте по пътя на науката, просветата и знанието!

 

2 юни- ден на преклонение пред подвига на борците за свобода

На 2 юни  в 12 часа  със сиренен вой и минута мълчание признателна България спира за миг забързаното време и отдава почит на Ботев и на всички герои, жертвали живот, сили и младост за свободата на Родината. Минута на размисъл. Минута мълчание и сведена глава, израз на признателност .

Учениците от нашето училище  спазиха и тази година традицията и поднесоха цветя на паметника на героите от селото, намиращ се в двора на училището. Цветя поднесоха и представители на Кметство – с. Новачене и на Читалище ” Съгласие 1907″- с. Новачене.

Тържествено отбелязване на 24 май в училище

С концерт  на открито и при спазване на противоепидемичните мерки  тази година училището тържествено отбеляза 24 май- денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Звучаха песни и стихотворения, посветени на празника.  С желание и малки, и големи ученици се включиха в тържеството.

    

Азбуката вече знаем и като слънца сияем

 

Празникът на буквите!

За учениците от 1  клас този ден е необикновен! Грейналите от щастие лица, вдъхновението , с което рецитират стихотворения  и пеят песнички за букварчето и читанката, показват колко важен  ден е този! И с гордост всеки бърза да покаже, че вече може да прочетете изречението, което е в учебника!

Мили момичета и момчета, чака ви вълнуващо приключение по пътя на знанието!

Успех на малките първокласници и на госпожа Димитрова !

 

20 януари- патронен празник на ОУ “Патриарх Евтимий”

Честит празник на всички, които са свързани с Основно училище „Патриарх Евтимий“ – с. Новачене!

За всички нас, които носим любовта към родното училище в душите си, идва празник. На 20 януари отбелязваме патронния празник на училището- деня на  Патриарх  Евтимий Търновски. Всяка година този празник става повод да  потърсим  някъде у себе си  чувства, идеи,  желание за изява .С увлечение  рисуваме , учим стихове, репетираме усилено песни и танци , за да се представим  най- хубаво  на тържественото утро и  на празничния концерт.

Тази година празникът ще е  по-различен,- ще го отбележим виртуално, в условията на обучение от разстояние в електронна среда.

Димитър Гецов и Елисавета Цветанова, бивши ученици от ОУ „Патриарх Евтимий,“ изпратиха своя поздрав- презентация по случай празника на училището. Горди сме с учениците си- бивши, настоящи и бъдещи, и благодарим на Димитър и  Елисавета.

Презентация за Патриарх Евтимий и нашето училище

 

Работа по проект “Образование за утрешния ден“ в гупата “Дигитални компетентности”

https://oud.mon.bg/

През учебната 2019 2020 година в ОУ „Патриарх Евтимий“ бе сформирана група с ученици от 5 до 7 клас  за извънкласни дейности и занимания по интереси  „Дигитални компетентности“по проект BG05M2OP001-2.012-0001 „Образование за утрешния ден“.

Интересно им беше и в часовете за обработка на графични изображения .

Учениците с желание работиха в занятията на групата и се запознаха с теми, които ще им служат в практиката при работа в интернет.Те научиха как изглеждат различните търсачки и как се  работи със специализирани търсачки. Могат да различават кои източници на информация са надеждни  и  как да ги проверяват.

Запазнаванаха  с най-често използваните социални мрежи и  как да  реагират при заплахи в социалните мрежи. Получиха знания за  различни сайтове за пазаруване он-лайн и за връзки с различни обществени институции.  Уменията за използване на онлайн услуги за лични нужди, получени от занятията по проекта, са особено ценни за учениците. Участниците в групата се запознаха  с понятието дигитална идентичност и цифров отпечатък. Получиха умения  как да запазят своята идентичност в онлайн пространството.

Интересни и ценни за тях бяха занятията по киберсигурност. Учениците знаят как да инсталират антивирусна програма на компютър и телефон. Умеят да ги актуализират.Научиха  представляват фишинг и-мейли и Фишинг атаки и  как да избегнат фишинг атаките.

 

Участие на училището в Седмицата на четенето

Нашето училище се включи и тази година  в Седмицата  на четенето.

В часовете по български език и литература малките любители на четенето  бяха донесли любима книжка и прочетоха отбрани откъси от нея.

Традиция е ученици от училището да прочетат приказки на децата от детската градина. И за големите ученици,  за малките дечица този ден е празник. Тази година обаче е по-особена. В  условия та на извънредна епидемиологична обстановка бяха спазени мерките за  безопасност  и  учениците използваха средствата  за общуване от разстояние в дигитална среда – записаха своя поздрав на видеоклип и го изпратиха на децата от детската градина. Много радост и щастливи усмивки предизвика видеопоздрава  на Диана Пантилеева  към малките момичета и момчета . Александър Георгиев също прати своето видеопослание.

Представител на родителите  и на Кметство с. Новачене се включи в инициативата „Прочети ми приказка“, като  прати видеозапис  – поздрав за учениците от начален курс.

Добре дошли отново на училище !

15 септември 2020г. И тази година на този ден  дворът на училището ни  е пъстър и шумен .

Днес е първият учебен ден ! Но той е  по-различен от обичайното. За първи път в историята учебната година започна в условия на извънредна епидемична обстановка. От съображения за сигурност   тържеството   за учениците от първи клас  беше в класната стая.

Първият звънец удари!  Добре дошли отново на училище, мили момичета и момчета!

Здрава, успешна и присъствена година да си пожелаем!